Начин на приготвяне
Много удобен начин да си съхраните пипер и зимата да си приготвяте пълнени чушки, когато пресните са скъпи. По този начин става в пъти по-добре, отколкото зимата да използвате сушени чушки. На практика, все едно пълните пресни чушки. И така...
Почиствате пипера (може да ползвате зелен и червен) от дръжките и семките. Бланширате пипера в тенджера със силно подсолена вода, на 5 л вода се слагат 5 супени лъжици с връх ситна сол и 3 ч.л. лимонтозу.
Когато заври водата, пускате по няколко бройки за 2-3 мин. вадите ги и слагате в друг съд с капак, да се задушават. Целта е пиперът леко да омекне, за да може да се нарежда плътно в бурканите. Аз в един компотен буркан слагам 5-7 бр.
Когато поетапно сте бланширали всичкия, изчаквате да поизстине и нареждате в буркани, като добавяте 4 с.л. от течността, в която сте бланширали на дъното на всеки буркан. Чушките в бурканите ще си пуснат допълнително течност.
Стерилизирате 12 мин. от момента на завиране на водата, колкото за капачката. За снимките изнамерих забравен буркан на един рафт на терасата, приготвен преди една година, за да добиете представа. Като се има предвид, че лятото там достига 40 градуса, е сравнително запазен. Ще гледам да кача и от тазгодишния Бланширан пипер в буркани за зимата, когато направя другата седмица.
Така цяла зима ще можете да си пълните чушки със сирене, или да приготвите чушки с боб за Коледа, или чушки с кайма и ориз, все едно сте използвали пресни.