Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Доматен сок за зимата

Доматен сок за зимата

Доматен сок за зимата
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Доматеният сок участва в приготвянето на много ястия, ето защо си го приготвяме за зимата"

Необходими Продукти

  • домати - 10 кг
  • захар - 600 г
  • сол - 180 г
  • оцет - 280 мл
  • чесън - 5 скилидки
  • черен пипер - 1 ч.л смлян
  • карамфил - 5 зрънца
  • канела - 3 к.л
  • индийско орехче - на върха на лъжичка, смляно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземаме си сокоизстисквачката и минаваме всички добре узрели домати през нея.

Получения доматен сок внимателно изливаме в подходящ съд, за предпочитане емайлиран.

Поставяме го на огън, за да заври за няколко минути на висока температура.

След това намаляваме на умерен огън и оставяме за 20 минути.

През това време разбъркваме.

Прибавяме чесъна, който сме пресовали, всички подправки и оцета в тенджерата.

Така оставяме още за двадесет минути и след това охлаждаме добре нашия доматен сок.

Готовата смес разсипваме по бурканчета или шишета и стерилизираме.

Ако се чудите защо се поставя оцет, това е така, защото позволява доматения сок за зимата да се съхранява доста дълго време.

След това може да го ползваме за сосове за спагети, доматени супи и най-различни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: