Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Разядка с грах и мента

Разядка с грах и мента

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Разядка с грах и мента
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
32 мин.
Порции
4
"Поднесете тази охладена разядка с грах и мента с препечени филийки или като канапе за риба и скариди"

Необходими Продукти

  • грах - 500 г замразен
  • праз - 100 г
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 70 мл.
  • лимон - 1/2 цитрус, сока (или според вкуса)
  • мента - 8 листенца + стръкове за украса
  • кайенски пипер - 1 - 2 сухи чушлета
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Грахът се сварява до омекване, отцежда се и се оставя да изстива.

Празът и чесъна се накълцват и задушават в зехтина с щипка сол за 5 минути като периодично се разбъркват. Когато са готови, се оставят да изстинат леко.

В купа се сипва грах, праз с чесъна, черен пипер, свежите листа мента, сол, лимонов сок и натрошените люти чушлета.

Всичко се пасира, без да става на пюре, а да се вижда леко груба текстура на вкусната разядка.

За кремообразност може да се добави лъжица-две течна сметана или за веган вариант - растителна сметана или малко вода от варенето на граха.

Разядката се опитва и се доовкусява по желание с още лимонов сок, сол и пипер.

Поднася се разядка с грах и мента охладена с препечени филийки или като канапе за риба и скариди.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: