Начин на приготвяне
Грахът се сварява до омекване, отцежда се и се оставя да изстива.
Празът и чесъна се накълцват и задушават в зехтина с щипка сол за 5 минути като периодично се разбъркват. Когато са готови, се оставят да изстинат леко.
В купа се сипва грах, праз с чесъна, черен пипер, свежите листа мента, сол, лимонов сок и натрошените люти чушлета.
Всичко се пасира, без да става на пюре, а да се вижда леко груба текстура на вкусната разядка.
За кремообразност може да се добави лъжица-две течна сметана или за веган вариант - растителна сметана или малко вода от варенето на граха.
Разядката се опитва и се доовкусява по желание с още лимонов сок, сол и пипер.
Поднася се разядка с грах и мента охладена с препечени филийки или като канапе за риба и скариди.
Добър апетит!