Начин на приготвяне
Измийте и почистете всички зеленчуци.
Доматите обелете. Най-лесно това става, като ги потопите за минута във вряща вода.
Сладките и лютите чушки почистете от семената и нарежете.
За тези, които не обичат пикантни апетитки, намалете количеството на лютивите чушки или ги пропуснете.
Морковите смелете в блендер. Обелете и нарежете ябълките.
В машинка за мелене на месо смелете ябълките, чесъна, чушките и доматите.
Сложете всички зеленчуци в голям съд на котлона, като прибавите солта, олиото и оцета.
Варете на средна степен на котлона около два часа до желаната гъстота. Разбърквайте периодично.
Малко преди да свалите от котлона прибавете захарта. Разбъркайте и варете още 10 минути, бъркайки непрекъснато.
Готовата пикантна аджика насипете в чисти и сухи буркани и стерилизирайте 20 минути.
От това количество направих 8 бурканчета по 300 г пикантна аджика, която се доближава по вкус до нашата лютеница, но въпреки това е различна и много вкусна.