Начин на приготвяне
Освен че са здравословни и подходящи за вегани, тези палачинки от спелта са и много икономични, а не на последно място - и вкусни.
В купа се смесват бадемовото мляко с водата, олиото, солта и захарта.
Сипва се брашното от спелта с бакпулвера и хубаво се разбива с телена бъркалка. Оставя се да престои 15 минути.
След изтичането на това време, сместа за веган палачинки се разбива отново и ако не се е сгъстила достатъчно, се поръсва още малко брашно.
Ако пък е станала твърде гъста, се сипва мъничко бадемово мляко или вода.
В процеса на печенето на палачинките също може да се усети дали консистенцията на тестото е добре или трябва да се регулира.
Сипва се по един черпак в намазнен с олио тиган с незалепващо покритие и добре загрят на умерен огън.
Накланя се, за да се разпространи добре тестото.
Вкусните палачинки се пекат до златист загар от двете страни и когато се извадят, е хубаво да се намажат с маргарин или друго веган масло (от кашу например).
За всяка поредна палачинка се сипва и по малко олио в тигана, за да не стават сухи.
Поднасят се със сладко по избор.
Чудесна и здравословна закуска са тези веган палачинки от спелта!