Начин на приготвяне
За този разкошен кекс ползваме целия портокал, затова е препоръчително цитруса да е Био или предварително добре измит. Също така кората и ципите му да не са много дебели.
Нарежете го на парчета, отстранете само семки, ако има такива. Всичко друго блендирайте, за да стане на ситни парченца, не на каша.
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете постепенно зехтина, смления портокал, млякото и ваниловата захар при непрестанно разбиване с миксера.
Накрая сипете на части брашното, предварително разбъркано добре с бакпулвера. Ако брашното от спелта е фино, може и да се пресее още по- добре. Моето е пълнозърнесто и има люспички, затова няма как да го пресея, само разбърквам добре, за да се разпредели равномерно бакпулвера в него.
С плавни движения на шпатулата или с телена бъркалка бъркайте до получаване на гладко и хомогенно кексово тесто.
Сипете половината в силиконова форма за кейк, предварително намаслена. Разпределете шоколада натрошен на малки парченца, след това покрийте с останалата смес.
Печете портокаловия кекс в предварително загрята на 180 °C фурна за около 40-45 минути или до суха клечка.
Извадете от фурната, оставете кекс да поизстине във формата около 15 минути, после обърнете върху решетка и изчакайте да изстине напълно.
За красив завършек: Разтопете на слаб огън белия шоколад със сметаната. Поръсете портокаловия сладкиш с тази сладка украса и когато тя стегне, може да нарежете и сервирате.
Много ароматен и вкусен портокалов кекс със спелта и шоколад!
Вижте още каква е причината кексът да спада, както и как да направите идеалната смес за кекс?