Начин на приготвяне
1. Един ден преди печенето се смесват брашното, маяа и солта в купа, прибавя се 200 мл хладка вода, бирата и оцетът. Тестото (сравнително рядка консистенция) се разбърква с миксер или лъжица с дупка. Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя при стайна температура да втасва 18 часа.
2. На следващият ден тестото се изсипва на поръсен обилно с брашно плот и се сгъва 10-15 пъти, разтяга се и се сгъва от едната и другата страна, завърта се и пак се сгъва. В панерче за втасване се слага хартия за печене и върху нея се слага оформеното тесто. Покрива се с прозрачно фолио намазано с олио. Оставя се при стайна температура 2 часа.
3. Чугунена тенджера с диаметър 24 см се поставя върху скарата на фурната, най-долу. Фурната се подгрява на 250°C без вентилатор! Фолиото се маха от тестото и се прави разрез на кръст с много остър нож, поръсва се леко с брашно и се слага заедно с хартията за печене в горещата тенджера, слага се капакът и се пече 30 мин.
4. Маха се капакът и хлябът се пече още 15-18 минути на 220°C. Изважда се от тенджерата и се оставя да се охлади при стайна температура. Аз го завивам в ленена кърпа, напръсквам леко с вода.