Начин на приготвяне
Започнете със сваряването на картофите, обелете и нарежете на 2-3 парчета, ако са много големи. След като са готови, прецедете от водата и ги оставете на открито да изстинат.
В сух тиган с незалепващо покритие поставете и запържете лентичките бекон. След като са готови, ги поставете в чиния с кухненска хартия. Покрийте с такава хартия отгоре, за да се премахне излишната мазнина.
В голяма купа смесете половината нарязаните зелена и червена чушки, трите нарязани зелени лука, нарязания магданоз и четири мариновани краставички, нарязани на филийки.
След това нарежете лентичките бекон на малки квадратни парчета, добавете ги в купата, продължете с настъргания кашкавал, както и студените сварени картофи, нарязани на кубчета. Добавете сол, черен пипер и смесете всички съставки.
За да приготвите соса, който ще добавите към твърдите съставки, вземете малка купа и добавете крема сиренето, майонезата и горчицата, оцета, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте много добре, за да се хомогенизира сместа и да се получи богат крем.
Добавете соса на две дози, към голямата купа със зеленчуците, като разбърквате добре всеки път, за да се смесят еднакво.
Покрийте форма за кекс със стреч фолио и в нея поставете няколко лъжици от салатата. Притискате сместа във формата, за да получи своята форма, и така, докато прибавите цялата салата от купата, покрийте я със стреч фолио и отгоре.
Поставете формата с вкусната картофена салата в хладилник, да се охлади добре - поне за 4-5 часа преди сервиране. Обърнете формата върху чиния или поднос, премахнете фолиото и сервирайте празничната салата.
Сервирайте цветна празнична картофена салата студена с шпатула или голяма лъжица.