Торта Шведска принцеса

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Торта Шведска принцеса
Снимка: Ivelina
1 / 3
16/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Нека на вашата трапеза присъства истинска шведска принцеса, която обаче е една идея по-вкусна, защото е торта"

Необходими Продукти

  • Основата за тортата
  • яйцa - 4 бр.
  • пудра захар - 200 г
  • брашно - 100 г
  • картофено брашно - 100 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • Пълнеж на тортата
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • прясно мляко - 150 мл
  • бита сметана - 150 мл за ваниловия крем
  • пудра захар - 3 супени лъжици
  • жълтъци - 2 бр.
  • царевично нишесте - 1 супена лъжица
  • бита сметана - 400 мл (40%) за втория крем
  • Покритие на тортата
  • зелен марципан - 310 г или 400 г
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тортата Шведска принцеса е създадена през 30-те години на миналия век за три ученички - принцеси (Маргарета, Марта и Астрид) от учителката Джени Акерстрьом.

Тортата става любима на принцесите и започва да се приготвя всяка година през първата седмица на март, но не за комерсиална цел, а за принцесите.

Първоначално класическата торта за принцеси се нарича Зелена торта заради покритието от зелен марципан. Това е най-известната и обичана торта с марципан!

Торта принцеса е покрита със зелен марципан, пълнена с бита сметана и ванилов крем върху пандишпанова основа. Освен това е подходящо да се поръси с пудра захар върху зеления марципан при сервиране.

Направете основата за пандишпан по следния начин: Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете с мазнина формата. Разбийте яйцата и захарта на бяла и пухкава смес. Пресейте брашното в купа и разбъркайте с бакпулвера. Добавете брашнената смес към яйцата и разбъркайте добре.

Изсипете тестото във формата и печете сладкиша в долната част на фурната за около 30 минути.

Намалете, ако е необходимо, температурата леко към края на печенето, за да не потъмнее много сладкишът. Извадете платката и я оставете да изстине. Разделете на два или три блата.

Ванилов крем за тортата

Тук има две опции:

С истинска ванилия: Разбийте заедно всички съставки за крема в тенджера. Загрейте, като бъркате, докато кремът се сгъсти в тенджера с дебело дъно (не алуминиева). Разделете шушулката ванилия по дължина и изстържете зърната ванилия и добавете с дръжките.

С ванилова захар: Разбийте заедно всички съставки в тенджера с дебело дъно (не алуминиева). Продължете със следващата стъпка по-долу и разбийте ваниловата захар, когато кремът е студен.

Внимателно загрейте получения крем, докато разбивате. Не трябва да кипи! Когато кремът стане по-топъл, се сгъстява. Бъркайте, докато кремът за торта се сгъсти като майонеза. Отстранете от котлона и продължете да бъркате, докато кремът се охлади до стайна температура. Разбъркайте, ако е необходимо една чаена лъжичка масло за по-лъскав ванилов крем.

Изсипете в купа и оставете да изстине.

Разбийте сметаната (400 мл). Смесете с половината от охладения ванилов крем.

Време е за изграждане на тортата на принцеса: поставете тортена основа в чиния и намажете единия блат само със заделения ванилов крем.

Върху втория блат разпределете на голяма купчина сместа с ваниловата сметана. Оформяте хубаво сместа по цялата торта отгоре и отстрани. Ако нарежете на три блата основата, завършете с третия блат и малко крем.

Покриване на тортата: Разточете марципан или бадемова паста на кръг с дебелина около 2-3 мм и около 45 см в диаметър. Оцветете го в зелено преди това, ако е неоцветен. Внимателно поставете марципанова или бадемова паста върху кремовата смес и сгънете надолу, оформете около тортата. Отрежете останалия марципан около краищата.

Съветът е да навиете марципана първо на точилка и след това да разстелете върху тортата от точилката. Лесно е, не притискайте силно, само леко помогнете да покрие тортата.

Поръсете зелената торта с пудра захар.

Насладете се на най-известната Шведска торта за принцеси!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: