Начин на приготвяне
Тортата Шведска принцеса е създадена през 30-те години на миналия век за три ученички - принцеси (Маргарета, Марта и Астрид) от учителката Джени Акерстрьом.
Тортата става любима на принцесите и започва да се приготвя всяка година през първата седмица на март, но не за комерсиална цел, а за принцесите.
Първоначално класическата торта за принцеси се нарича Зелена торта заради покритието от зелен марципан. Това е най-известната и обичана торта с марципан!
Торта принцеса е покрита със зелен марципан, пълнена с бита сметана и ванилов крем върху пандишпанова основа. Освен това е подходящо да се поръси с пудра захар върху зеления марципан при сервиране.
Направете основата за пандишпан по следния начин: Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете с мазнина формата. Разбийте яйцата и захарта на бяла и пухкава смес. Пресейте брашното в купа и разбъркайте с бакпулвера. Добавете брашнената смес към яйцата и разбъркайте добре.
Изсипете тестото във формата и печете сладкиша в долната част на фурната за около 30 минути.
Намалете, ако е необходимо, температурата леко към края на печенето, за да не потъмнее много сладкишът. Извадете платката и я оставете да изстине. Разделете на два или три блата.
Ванилов крем за тортата
Тук има две опции:
С истинска ванилия: Разбийте заедно всички съставки за крема в тенджера. Загрейте, като бъркате, докато кремът се сгъсти в тенджера с дебело дъно (не алуминиева). Разделете шушулката ванилия по дължина и изстържете зърната ванилия и добавете с дръжките.
С ванилова захар: Разбийте заедно всички съставки в тенджера с дебело дъно (не алуминиева). Продължете със следващата стъпка по-долу и разбийте ваниловата захар, когато кремът е студен.
Внимателно загрейте получения крем, докато разбивате. Не трябва да кипи! Когато кремът стане по-топъл, се сгъстява. Бъркайте, докато кремът за торта се сгъсти като майонеза. Отстранете от котлона и продължете да бъркате, докато кремът се охлади до стайна температура. Разбъркайте, ако е необходимо една чаена лъжичка масло за по-лъскав ванилов крем.
Изсипете в купа и оставете да изстине.
Разбийте сметаната (400 мл). Смесете с половината от охладения ванилов крем.
Време е за изграждане на тортата на принцеса: поставете тортена основа в чиния и намажете единия блат само със заделения ванилов крем.
Върху втория блат разпределете на голяма купчина сместа с ваниловата сметана. Оформяте хубаво сместа по цялата торта отгоре и отстрани. Ако нарежете на три блата основата, завършете с третия блат и малко крем.
Покриване на тортата: Разточете марципан или бадемова паста на кръг с дебелина около 2-3 мм и около 45 см в диаметър. Оцветете го в зелено преди това, ако е неоцветен. Внимателно поставете марципанова или бадемова паста върху кремовата смес и сгънете надолу, оформете около тортата. Отрежете останалия марципан около краищата.
Съветът е да навиете марципана първо на точилка и след това да разстелете върху тортата от точилката. Лесно е, не притискайте силно, само леко помогнете да покрие тортата.
Поръсете зелената торта с пудра захар.
Насладете се на най-известната Шведска торта за принцеси!