Начин на приготвяне
Отделете белтъците и жълтъците на яйцата. Белтъците разбийте на пяна с миксер. Добавете захарта и продължете разбиването, докато захарта се стопи.
Сложете бадемите в блендер заедно с пудрата захар. Смелете ги. Трябва да са фино смлени.
Настържете кората на половин лимон.
Към разбитите белтъци прибавете бадемите, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте внимателно с шпатула, колкото да се смесят. Разделете сместа в две форми за печене с диаметър 22-24 см, които предварително са покрити с хартия за печене и намазани с малко олио.
Печете блатовете за бадемовата торта в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 15 минути всеки.
След изпичане отстранете хартията и охладете върху решетка до пълното им изстиване.
Започнете да приготвяте крема. За него загрейте сметаната в касерола заедно със захарта.
Разбийте жълтъците. Започнете да добавяте към тях от сметаната на тънка струя, бъркайки непрекъснато, за да се темперират.
Върнете крема на котлона и бъркайте, докато започне да се сгъстява. Сместа не трябва да завира, затова степента на котлона трябва да е ниска.
След това оставете крема да се охлади до стайна температура.
През това време запечете филирания бадем във фурната за няколко минути, докато леко порозовее.
Щом сметановият крем напълно изстине, разбийте меко масло с миксер на пухкав крем. Започнете да го добавяте към яйчения крем лъжица по лъжица. Бъркайте с миксер кратко и на най-ниската степен, колкото да се смесят.
Сглобете вкусната торта като редувате блат, крем. Поръсете със запечения филиран бадем и сложете в хладилник за няколко часа.
След това може да се насладите на тази страхотна шведска бадемова торта, подходяща за всеки празник.
Рецептата е адаптирана от Вкусно с Йоли.