Шведска бадемова торта

Шведска бадемова торта
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Колкото и да се опитваме да избягваме изкушенията, те са навсякъде и ни преследват - затова днес решихме да се отдадем изцяло на тази бадемова торта"

Необходими Продукти

  • блатове
  • бадеми - 200 г сурови
  • пудра захар - 2 с.л.
  • белтъци - 5 бр.
  • захар - 80 г
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - кора на 1/2 цитрус
  • крем
  • жълтъци - 5 бр.
  • захар - 80 г
  • течна сметана - 250 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • краве масло - 170 г меко
  • за украса
  • бадеми - 100 г филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците и жълтъците на яйцата. Белтъците разбийте на пяна с миксер. Добавете захарта и продължете разбиването, докато захарта се стопи.

Сложете бадемите в блендер заедно с пудрата захар. Смелете ги. Трябва да са фино смлени.

Настържете кората на половин лимон.

Към разбитите белтъци прибавете бадемите, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте внимателно с шпатула, колкото да се смесят. Разделете сместа в две форми за печене с диаметър 22-24 см, които предварително са покрити с хартия за печене и намазани с малко олио.

Печете блатовете за бадемовата торта в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 15 минути всеки.

След изпичане отстранете хартията и охладете върху решетка до пълното им изстиване.

Започнете да приготвяте крема. За него загрейте сметаната в касерола заедно със захарта.

Разбийте жълтъците. Започнете да добавяте към тях от сметаната на тънка струя, бъркайки непрекъснато, за да се темперират.

Върнете крема на котлона и бъркайте, докато започне да се сгъстява. Сместа не трябва да завира, затова степента на котлона трябва да е ниска.

След това оставете крема да се охлади до стайна температура.

През това време запечете филирания бадем във фурната за няколко минути, докато леко порозовее.

Щом сметановият крем напълно изстине, разбийте меко масло с миксер на пухкав крем. Започнете да го добавяте към яйчения крем лъжица по лъжица. Бъркайте с миксер кратко и на най-ниската степен, колкото да се смесят.

Сглобете вкусната торта като редувате блат, крем. Поръсете със запечения филиран бадем и сложете в хладилник за няколко часа.

След това може да се насладите на тази страхотна шведска бадемова торта, подходяща за всеки празник.

Рецептата е адаптирана от Вкусно с Йоли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: