Начин на приготвяне
Смесете топло прясно мляко и топла вода. Добавете сухата мая, захарта и разбъркайте с вилица.
Когато се надигне и оформи като шапка, е готова активирана маята.
В купа сипете брашното, прибавете солта, олиото, яйцата без 1 жълтък, той е за намазване отгоре и разбърквате добре.
С брашното се замесва тесто, оставете го да втаса 1 час на топло. Оформете 4 равни топки.
Всяка разточете на кръгла кора около 28-30 см, намажете с масло и наредете една върху друга. Нарежете получения кръг на 8 триъгълника. Всеки от тях срежете на три ленти, като при върха не се реже да остане цял.
Сплитат се лентите на плитки и се нареждат в тава върху хартия за печене, като връхчето сочи към центъра.
При нужда триъгълниците се подравняват леко, а тестото се запазва за средата и пълнеж на питката.
Оставя се да втаса, докато напълни тавата. С четка се намазва с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 ч.л. кисело мляко.
Поръсват се семена и печем в загрята фурна 180°C до златисто около 40 минути. При нужда се покрива с фолио, да не изгори.
Извадете от тавата пухкавата питка, намажете с малко масло и покривате с кърпа, да има мека коричка.
Чудесна питка с масло за Бабинден се получи, пухкава и много вкусна!
Добър апетит!