Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Пухкавелка с Масло

Питка Пухкавелка с Масло

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Питка Пухкавелка с Масло
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 4
28/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Има ли значение изобщо какво сте приготвили за ядене, когато на масата има ухаеща на масло питка, мека като памук"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче прясна или 1 пакетче суха мая /7 г/
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр. /1 жълтък се отделя за намазване/
  • масло - 125 г за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в малко от 100 мл от прясното мляко със захарта и две супени лъжици от брашното. Оставя се за кратко да се активира.

Брашното се пресява, прави се кладенче, отстрани се поръсва солта. В кладенчето се сипва шупналата мая, олиото, прясното мляко, разбитите цяло яйце и белтъка.

Замесва се тесто, меко и гладко, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.

Втасалото тесто се премесва и се дели на шест равни части. Оформят се на питки, всяка се разточва на кора с големината на чиния.

Взема се една кора, маже се обилно с разтопеното масло. Покрива се с втора кора, също се маже обилно с маслото.

Слага се третата кора, разточва се отново.

Навива се на руло, реже се на парчета, които се подреждат в намаслена тава.

По същия начин се процедира с останалите три кори. Така оформената питка се оставя да втаса за 15 минути.

Маже се с разбития жълтък и останалото масло.

Печете питката пухкавелка с масло на 180 градуса за 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: