Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен селски хляб

Домашен селски хляб

05/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"По хрупкавата коричка ще познаете, че това е най-вкусният домашен хляб на света"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче прясна /42 г/ или 2 пакетчета суха
  • брашно - 700 - 800 г
  • вода - 450 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтваряме маята заедно с лъжичката захар и малко брашно и оставяме да шупне.

В отделен съд пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче и слагаме шупналата мая.

Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса.

Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като топка и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж.

След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, на дъното на която сме сложили съд с вряща вода около 50 минути.

Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите хляба да се пече, да го намажете с малко кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
524
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Десита
Десита
Хляба се получи уникално вкусен!!!
02.02.2024 15:43
Анонимен
Анонимен
Хляба става уникален, правя го само по тази рецепта. Благодаря Ви за което.
16.12.2023 10:41
2
1
Анонимен
Анонимен
Стана страхотен благодаря за рецептата
07.01.2023 10:13
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря за рецептата !Стана много бързо и се получи страхотен хляб!!!
27.12.2022 17:06
Анонимен
Анонимен
Получи се супер и само с едно пакетче суха мая!
26.11.2022 18:33
2
Анонимен
Анонимен
Отгоре и отдолу ли се пече на 200 градуса?
28.07.2022 17:54
1
Grace404
Grace404
Антоанета, много благодаря за рецептата. За първи път опитах да пека хляб. Получи се страхотно. Аз направих, като за начало, с половината количество и със суха мая, тъй-като в момента нямах жива. Резултатът е един и същ - супер. :)
24.01.2021 20:25
2
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#257726
Потребител#257726
Благодаря за споделената рецепта- тя вече е в любими ?
Невероятно вкусен хляб се получи!
04.06.2020 21:58
1
Petkoyy
Petkoyy
Здравейте, можете ли да ми кажете за колко време трябва да удвои обема си. Аз го чакам вече 30 мин и не мърда
07.03.2020 19:32
2
Мария Божилова
Мария Божилова
Хлябът с тази рецепта се запазва няколко дни и е много подходящ за пържени филийки.
11.01.2020 22:21
1
1
Елица Кръстева
Елица Кръстева
Благодаря за рецептата! Аз разделих тестото на 3 малки хлебчета. Следващия път ще е на 2,за да е по-лесно печенето. Пекох 50 мин и леко едното хлебче в края ми стана с по-препечена коричка, но може би е от фурната. Цялата къща ухае на уют и дом! Препоръчвам :)
23.08.2019 18:57
8
Martin Mitkov Mateev
Martin Mitkov Mateev
Във колко вода се разтваря маята.ако е за двама човека можели да намаля продуктите на половина?
14.05.2019 05:29
3
1
1
Покажи всички подкоментари
Vesela Pandurova
Vesela Pandurova
Тази рецепта дали става за хлебопекарна
20.01.2019 17:34
3
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#191570
Потребител#191570
Маята не е ли малко много (42 гр.), то и без брашно ще стане ))) Отделно 50 мин на 200 гр. ще е бая загоряла.
22.08.2017 15:29
9
4
1
Покажи всички подкоментари