Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка пита за прощъпулник

Сладка пита за прощъпулник

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Сладка пита за прощъпулник
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 19
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
16
"Традицията повелява тържествено да се отбележат първите стъпки в живота на човек, затова се приготвя вкусна пита!"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 900 - 1000 г
  • масло - 100 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • мляко - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята в топлото мляко + захар 1 с.л. и една лъжица брашно.

Пресяваме брашното и с останалите продукти замесваме тесто, което оставяме на топло и покрито с кърпа да втаса за около 30 минути.

Когато удвои обема си, го разделяме на 5 топки и си заделяме малко тесто за декорация. Четири от топките разточваме с размера на тавата, мажем първата с масло и слагаме втората върху нея.

Пак мажем, поставяме третата и накрая-четвъртата. Разрязваме на осем триъгълника, като започваме от центъра, но не докрая.

Завиваме триъгълниците, като ги застъпваме и подвиваме отдолу на питката. От другата топка тесто оформяме хубава обла плоска питка и я поставяме по средата.

Заделеното тесто за декорация разточваме на малка кора и изрязваме крачета, който предварително съм нарисувала и изрязала от твърда хартия.

Патето и зайчето са изрязани с формички. Така изрязаните крачета поставям в центъра на питката. Питката втасва за около 40 минути, после я мажем с разбития жълтък + мляко и олио.

Поръсваме със сусам и маково семе. Печем на 160 градуса в загрята фурна за около 40 минути. След като леко изстине готовата питка, я мажем с масло или мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стефка Коилова
Стефка Коилова
Стана супер,доволна съм!
03.12.2023 20:08
Дани Костова
Дани Костова
Първата ми пита и съм щастлива, че се получи прекрасно!
10.02.2023 14:41
3
Анонимен
Анонимен
За пръв път приготвям пита и бе сполучливо,само дето не успях да схвана това с навиване то на триъгълниците.
18.04.2022 01:42
2
Анонимен
Анонимен
Маслото с тестото ли се замесва или с него се мажат съответно разтопените питки, или се разделя?
11.02.2022 23:55
Анонимен
Анонимен
Невероятна на вкус и не толкова сложна за приготвяне. Благодаря за споделената рецепта!
04.10.2021 21:20
Анонимен
Анонимен
Стана страхотна! Благодаря за споделеното!
02.10.2021 14:45
Потребител#248854
Потребител#248854
Стана много вкусна,Благодаря за чудесната рецепта!
02.03.2020 09:05
1
1
Покажи всички подкоментари
Chrissie
Chrissie
Питка правя за пръв път и съм изключително щастлива, че именно тази рецепта избрах. Стана чудесна! Благодаря много ❤️
15.10.2019 17:30
3
4
Покажи всички подкоментари
Потребител#233458
Потребител#233458
Рецептата е страхотна получи ми се от първия път, благодаря ти Ваня Георгиева за споделената рецепта!
11.06.2019 15:35
1
1
Покажи всички подкоментари
Borislava Todorova
Borislava Todorova
Много сполучлива рецепта, аз съм начинаещ в местенето, малко промених формата на кроасаните, но се получи много красива!
31.05.2019 11:26
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
100гр. масло със тестото ли св замесва ?
15.12.2018 19:09
5
Vildan Ahmedova
Vildan Ahmedova
Правила съм подобна, с какао
06.01.2017 15:03
1
1
Zornitsa Mincheva
Zornitsa Mincheva
Много лесна и много вкусна :)
05.01.2017 14:06
5
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря много! :)
11.12.2016 23:23
Iveta Laskova
Iveta Laskova
Питката става разкошна :)
11.12.2016 19:08
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря че ви е харесала моята рецепта.
01.05.2016 14:39
8
Вилияна
Вилияна
За пръв правя питка и избрах вашата рецепта.Стана страхотна и много вкусна.
01.05.2016 14:33
9
1
Покажи всички подкоментари
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Стана много вкусна, но я засуках по друг начин и за това не я побликувах :)
19.04.2016 11:08
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря много Веселина.Ти имаш също много хубави рецепти,които ще пробвам някой ден.:)
28.02.2016 09:47
2
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Ваня, не зная дали се занимаваш професионално, но питките ти са уникални! За всеки празник, за всеки повод...
28.02.2016 09:42
1