Начин на приготвяне
Използвам чаена чаша от 250 г.
В дълбока купа разбиваме яйцата и захарта. Добре е да използваме миксер, защото наистина трябва да са много добре разбити. Прибавяме олиото и сместа за сладката баница е готова.
В намазнена тава слагаме кора за баница, гребваме с малко черпаче от сместа и поливаме тук-там (съвсем не е нужно да се слага по много). Разпределете яйчената смес, така че да ви стигне за цялата баница! Редувайте кора, яйчена смес и завършете на кора.
Нарежете баницата на квадрати. Разпределете кравето масло на парченца.
Печете до зачервяване - 175 градуса за 25 мин. и още 10 мин. на 160 градуса.
Оставете баницата да изстине и през това време пригответе сиропа.
Сложете водата и захарта в касерола. Добавете 1/4 добре измит лимон (3-4 минути след завиране го отстранете). Прибавете едно прахче ванилия и махнете сиропа от огъня.
Залейте изстиналата напълно баница с топлия сироп (не горещ! ).
Опаковайте тавата със стреч фолио и я оставете да отлежи на студено.
Сладката баница може да се консумира най-рано след 2 часа, но колкото повече престои става по-хубава!
Бележка: Рецептата за тази Родопска сладка баница е от майката на моята половинка - родом е от Смолян.
Коментари