Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Печено телешко»Телешко печено със сос и гарнитура

Телешко печено със сос и гарнитура

IvankaIvanka
Новак
252422
Телешко печено със сос и гарнитура2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1.500 кг (без кост)
  • масло - 65 г
  • черен пипер - 1 ч.л. (смлян)
  • бахар - 1 ч.л. (смлян)
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.
  • сол - 2 с.л.
  • бекон - няколко тънки листа
  • за гарнитура
  • масло - 65 г
  • ориз - 200 г
  • лук - 1 гл.
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • целина - 1/4 гл.
  • домати - 2 - 3 бр.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 1/2 вр.
  • за соса
  • олио - 50 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • доматено пюре - 1 1/2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Посоляваме цялото парче месо и го овалваме в смес от счуканите дафинов лист, черен пипер и бахар. Пробождаме го на няколко места с остър и тънък нож и го намазваме и с маслото. Увиваме го в парченцата бекон и в пергаментова хартия или във фолио и го печем за 2 часа във умерена фурна.

Приготвяне на гарнитурата:

Нарязваме на дребно лука, целината, морковите и доматите. Задушаваме ги последователно в разтопено горещо масло, докато поомекнат. Прибавяме ориза, разбъркваме, посоляваме и наливаме 2 ч.ч. топла вода. Кипваме сместа на силен огън, след което оставяме гарнитурата да се задушава на тих огън за 25-30 минути без да я разбъркваме. Готовата гарнитура подправяме със счукан черен пипер и нарязан магданоз.

Приготвяне на соса:

Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в мазнината за няколко минутки. Заливаме с малко вода и сос от печеното. Оставяме соса да кипне и прибавяме размитите - брашно и доматено пюре, с малко вода. Посоляваме соса и го варим на умерен огън до сгъстяване.

Изпеченото месо нарязваме на филийки и поднасяме с гарнитура и сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: