Пастърма

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Пастърма1 / 3
05/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"От домашното по-хубаво няма. Тази пастърма няма Е-та, консерванти, оцветители и подобрители. Лесна за приготвяне в къщи"

Необходими Продукти

  • телешко месо - телешки шол
  • сол - 80 г сол на 1 л вода
  • червен пипер - 3 пълни с.л.
  • сол - 20 г
  • захар - 2 г
  • риган - 1 ч.л.
  • сминдух - 1 ч.л.
  • черен пипер - 15 зърна ситно смлян
  • чимен - 15 зърна счукан
  • чесън - 6 скилидки пресован
  • лимони - прецеден сок от средно голям плод
  • вино - 50 г червено + бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкият шол трябва да е нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см. Поставя се в саламура в съотношение 80 г сол на 1 литър вода. Престоява така 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода.

Месото се изважда от водата, пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече телешко се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик.

След 1 денонощие се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 мл червено вино.

Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос.

Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още 24 часа, след което се освобождава и се оставя да съхне. На четвъртия ден пастърмата е готова за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
519
417
310
212
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Най голямата глупост която съм чел, каквото и да е месо ,се слага в морска сол 24 часа ,после 24 часа в вода като се сменя водата ,и след това я овалваш и сушиш на проветриво място.,
16.12.2023 19:30
1
1
Анонимен
Анонимен
Пастърмата приготвена по този начин е най-вкусна . Благодаря за рецептата Efrosia !!!
24.12.2022 11:04
Нали
Нали
Това с течащата вода и на мен ми се стори много.
20.10.2022 11:40
2
Svetoslav Stoianov
Svetoslav Stoianov
Вече няколко поредни години правя пастърма по тази рецепта и винаги става много добре! Поздравления за автора!
13.01.2019 18:14
1
3
Ivo
Ivo
"4 часа в голям съд под течаща студена вода" Това е малоумно . това струва повече от купешка пастърма !
19.10.2016 18:35
66
16
Тодорка Спасова
Тодорка Спасова
Домашна пастърмица с червено винце - Класика.
19.10.2016 16:01
12
2
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Само виното липсва на снимката
23.09.2016 01:54
3
4
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Сухо и вкусно! Николай Хайтов не тръгвал без пастърмица за никъде.
04.06.2016 12:27
7
4
К К
К К
Приготвяла съм и е много вкусно!
17.05.2016 21:17
6
2
Илияна Димова
Илияна Димова
От телешко месо е голяма вкусотия
06.05.2016 08:58
5
2
Албена Асенова
Албена Асенова
Домашна си е най-вкусна.И по принцип си се прави от телешко месо.
06.05.2016 08:32
4
3
Monika Ivanova
Monika Ivanova
с телешко никога не съм пробвала, все ми се струва че ще е доста жилаво...
06.05.2016 07:46
2
9
гр ц 5
гр ц 5
4 часа ако е под течаща вода,ще ми изразходи 2 кубика вода :)
06.02.2016 17:23
35
5
Правя мезето от 15 години вече,става от
Правя мезето от 15 години вече,става от
Нарязани по избор парчета се отупват със сол(то месото в поема колкото трябва) завити във вестник и в съд(изтича доста вода) за 24 часа.Мият се и се овалват в смес :кимион,черен пипер ,чубрика и по желание червен пипер.Увиват се пак във вестник след 24 часа се закачат на проветриво място да съхнат.Най-късно на третия ден моя мъж започва да ги яде.Какви са тия 7-10 дни в сол то ще стане на подметка и бяло от солта...
04.02.2016 21:30
56
11
1
Покажи всички подкоментари
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Никога не съм яла домашно приготвена пастърма и вероятно вкуса е мнооого различен.Много интересна рецепта.
10.01.2016 20:47
3
5
vladimir Petrovski
vladimir Petrovski
Вземам 1,1/2 кг филе от толстолоб и го натривам със сол и захар в съотношение 2:1 , като използвам морска сол.Престоява на студено 24 часа след което правя саламура с разчет 1,5 л вода + 1,5 ч.ч. морска сол.Отцежам от салмурата и изкисвам в студена вода за 3-4 часа.Овалвам в стрит чимен, червен пипер, смлян черен пипер, пасирав чесън ракиена чашка сухо бяло вино.Оставям отноо филетата за около 12 часа да поемат добре подправките и закачам на проветриво място да съхнат, в продължение на 7 дена
09.12.2013 17:58
18
2
1
Покажи всички подкоментари
Дойч
Дойч
Говеждо или телешко месо
На 1 килограм месо:
Сол-50гр
Захар-5гр
Фенугрик-28 гр
Чесън на прах-6 гр
Кимион-4 гр
Бахар-2 гр
Чер пипер-2 гр
Кайен-2 гр

1.Изберете едно добро парче месо което да е около 6-8 см дебело. почистете го от ципите и мазнината.
2. Смесете подправките и ги смелете в машинка за мелене на подправки или кафе.
3. Омесете месото с подправките, солта и захарта, след което го сложете в найлонов плик в хладилника за 6 дена. Всеки ден го разклащайте, но не изцеждайте течността.
4.
След 6-тият ден измийте добре месото със студена вода и го оставете да се изцеди и изсъхне повърхността.
5. Когато месото позасъхне го сложете в специална мрежа или го окачете направо в помещение или специален хладилник при температура 12-15 градуса по Целзий и 50% относителна влажност за 7-8 дена.
25.01.2013 05:07
8
5
Жехе
Жехе
Това е:
25.01.2013 04:30
3
3
Gene
Gene
Това е как се прави оригинална арменска пастърма
25.01.2013 04:27
5
4
Атанас
Атанас
Някой да е сушил ярешки бут или плешка интересува ме цял без да го обезскостявам ??? Зашото фризера ми се развали
22.12.2012 17:45