Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Пастицио с макарони

Пастицио с макарони

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Пастицио с макарони1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
125 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4-5
"Не рецепта, а истинско любовно писмо, посветено на вкусната Италианска кухня"

Необходими Продукти

  • макарони - 1 пакет дълги, дебели
  • масло - 10 с.л.
  • телешка кайма - 400 гр.
  • зехтин - 50 мл.
  • лук - 1 глава нарязана на ситно
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - сухо 100 мл.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • домати - 400 гр. нарязани на кубчета
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • канела - 1 пръчка
  • карамфил - 5 зрънца
  • сол
  • черен пипер
  • захар
  • пармезан - 30 гр. настърган
  • брашно - 8 с.л.
  • прясно мляко - 1 л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макароните се сваряват според указанията на опаковката. Изцеждат се . Маслото се разтопява в дълбок тиган. Слагат се макароните и се запържват леко за 1 мин. Разбъркват се внимателно с дървена лъжица или тигана се разклаща, за да се разнесе маслото по всички макарони. Маха се от огъна и се оставят на страна.

В тенджера се загрява зехтина. Задушава се лукът. Прибавя се каймата, като се раздробява с дървена лъжица. Запържва се леко. Добавят се нарязания чесън, пръчката канела, карамфила, сол и черен пипер. Разбъркват се съставките и се изсипва виното. Щом започне отново да ври се прибавят доматите и доматеното пюре. Оставя се да ври на среден огън, докато водата се изпари - около 40 мин. Накрая се добавя нарязания магданоз. Пръчката канела се изважда.

Приготвя се бешамела (от 6 с. л. масло, 8 с. л. брашно, 1 яйце, 1 л. прясно мляко, сол и индийско орехче). Маслото се разтопява в съд с не залепващо покритие. Прибавя се брашното при непрекъснато бъркане и се запържва за 30 секунди. На тънка струйка се излива млякото, като бъркането продължава, докато бешамелът се сгъсти. Оставя се настрана за 5 минути да се охлади. Прибавя се яйцето, сол и прясно настъргано индийско орехче. Разбърква се добре, докато яйцето се поеме напълно от соса.

Дълбока тава се намазва с масло. Половината от макароните се разстилат по дъното на тавата. Поръсват се с малко пармезан. Върху тях се разпределя плънката от кайма и отново се поръсва с пармезан. Подрежда се другата половина макарони върху каймата. Най - отгоре се изсипва бешамела, заглажда се и се разпределя останалото сирене.

Пече се на 180°C около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: