Начин на приготвяне
Измийте гъбите кладница и ги нарежете на ленти.
Загрейте олиото и маслото и запържете гъбите за няколко минути, докато водата, която са абсорбирали, се изпари и останат само на мазнина.
Добавете ситно нарязани скилидките чесън и запържете и тях, бъркайки.
След това добавете брашното, разбъркайте и щом промени цвета си, добавете виното и гъбения бульон или водата на струя, като бъркате непрекъснато.
Добавете също щипка суха мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Оставете кашата да къкри на котлона още 2-3 минути, а след това добавете и сметаната.
Гответе още няколко минути до желаната гъстота на гъбената каша.
Сервирайте тази чудна каша с гъби кладница поръсена с малко ситно нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!