Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Макарони на фурна»Ригатони Болонезе на фурна

Ригатони Болонезе на фурна

Ригатони Болонезе на фурна
Снимка: Албена Асенова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Ригатони Болонезе на фурна - ароматно и вкусно предложение за вечеря или обяд. Когато и да ги сервирате, чиниите ще бъдат изпразнени за нула време!"

Необходими Продукти

  • ригатони - 500 г
  • сол
  • зехтин - 5 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • кайма - 500 г
  • червено вино - 100 мл
  • пасирани домати - 1 и 1/2 ч.ч.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • риган - 1 ч.л. сух
  • босилек - 1 с.л. сух
  • смлян черен пипер - 1/2 к.л.
  • настърган кашкавал - за поръсване
  • пармезан - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сосът Болонезе. За целта лукът, морковът и чесънът се почистват и нарязват на дребно. В сгорещена мазнина се задушават лукът и морковът, а малко след това се прибавя и чесънът.

След като омекнат, се добавя телешка кайма (по възможност). Когато побелее и стане на трохи, се налива виното.

Изчаква се да се поизпари, след което се добавят нарязаните на дребно или пасирани домати. Сосът се овкусява със сол, риган, босилек и черен пипер. Оставя се да се готви на умерена температура, докато се сгъсти.

Ригатоните се сваряват до полуготовност в подсолена вода. Когато са готови, се отцеждат.

Прехвърлят се заедно със соса в тавичка, разбъркват се и се поставят във фурната да се пекат за около 40 минути.

Малко преди готовност на макароните на фурна се поръсват с настърган кашкавал и пармезан.

Ригатони Болонезе на фурна е много вкусна запеканка с кайма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: