Начин на приготвяне
Първо се приготвя сосът Болонезе. За целта лукът, морковът и чесънът се почистват и нарязват на дребно. В сгорещена мазнина се задушават лукът и морковът, а малко след това се прибавя и чесънът.
След като омекнат, се добавя телешка кайма (по възможност). Когато побелее и стане на трохи, се налива виното.
Изчаква се да се поизпари, след което се добавят нарязаните на дребно или пасирани домати. Сосът се овкусява със сол, риган, босилек и черен пипер. Оставя се да се готви на умерена температура, докато се сгъсти.
Ригатоните се сваряват до полуготовност в подсолена вода. Когато са готови, се отцеждат.
Прехвърлят се заедно със соса в тавичка, разбъркват се и се поставят във фурната да се пекат за около 40 минути.
Малко преди готовност на макароните на фурна се поръсват с настърган кашкавал и пармезан.
Ригатони Болонезе на фурна е много вкусна запеканка с кайма.