Начин на приготвяне
Брашното се пресява в голяма купа. Маслото се разтопява в купичка. Прибавя се към брашното. Добавят се ванилията и 1 супена лъжица захар.
Белтъкът се разбива в купичка, като не е необходимо да е на сняг.
Добавя се към останалите продукти. Белтъкът ще даде малко повече плътност на тестото. Замесва се маслено тесто. Оставя се в хладилника за 30 минути да почине.
Смокините се измиват и нарязват на шайбички. Подготвя се хартия за печене за по-голяма тава. Аз разточих тестото направо върху хартията, за да бъде по-лесно пренасянето на галета във тавата.
Тестото се изкарва от хладилника и се премества още един път. Разполага се в средата на хартията за печене и се разточва внимателно в кръгла форма. Не се натиска много и не се бърза, защото тестото е ронливо.
От време на време, ако е необходимо, крайчетата се заглаждат с ръка. И отново се разточва до желаната големина, като тестото става дебело около 6 мм.
Разтопеното тесто се премества в тавата. Смокините се нареждат върху тестото, като отстрани трябва да остане място без смокини за борд.
Когато смокините са наредени, се поръсват с останалата захар. По желания тя може да бъде по-малко или повече.
Останалите свободни крайчета се захлупват върху смокините.
Паят се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Скромният галет със смокини ухае чудесно.
Коментари