Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Скромен галет със смокини

Скромен галет със смокини

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5395k1k3k3
Скромен галет със смокини
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
28/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Скромен, но много вкусен галет с ароматни смокини и хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • брашно - 220 г
  • масло - 110 г
  • захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • белтъци - 1 бр.
  • смокини - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в голяма купа. Маслото се разтопява в купичка. Прибавя се към брашното. Добавят се ванилията и 1 супена лъжица захар.

Белтъкът се разбива в купичка, като не е необходимо да е на сняг.

Добавя се към останалите продукти. Белтъкът ще даде малко повече плътност на тестото. Замесва се маслено тесто. Оставя се в хладилника за 30 минути да почине.

Смокините се измиват и нарязват на шайбички. Подготвя се хартия за печене за по-голяма тава. Аз разточих тестото направо върху хартията, за да бъде по-лесно пренасянето на галета във тавата.

Тестото се изкарва от хладилника и се премества още един път. Разполага се в средата на хартията за печене и се разточва внимателно в кръгла форма. Не се натиска много и не се бърза, защото тестото е ронливо.

От време на време, ако е необходимо, крайчетата се заглаждат с ръка. И отново се разточва до желаната големина, като тестото става дебело около 6 мм.

Разтопеното тесто се премества в тавата. Смокините се нареждат върху тестото, като отстрани трябва да остане място без смокини за борд.

Когато смокините са наредени, се поръсват с останалата захар. По желания тя може да бъде по-малко или повече.

Останалите свободни крайчета се захлупват върху смокините.

Паят се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.

Скромният галет със смокини ухае чудесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Със сигурност ще е чудесен!
29.08.2022 10:22