Начин на приготвяне
В купа налейте топлата вода. Прибавете натрошената мая и захарта, разбъркайте, за да се разтворят.
Добавете киселото мляко, олиото, като след всеки добавен продукт разбърквате с шпатула. Прибавяйте пресятото брашно, смесено със солта, на етапи и замесете меко тесто.
Завийте тестото със стреч фолио и оставете настрани, за да удвои обема си.
Премесете втасалото тесто върху леко поръсен с брашно плот и разделете на 4 еднакви по големина топки.
Всяка топка разточете на тънка кора с правоъгълна форма. Поръсете разточените кори със сирене и навийте на рула, откъм широката част.
Нарежете рулата на охлювчета с големина 2 см, подредете ги в тава намазана с масло едно до друго, но не и плътно.
Притиснете всяко охлювче с пръсти и оставете настрани, докато загрее фурната.
Включете фурната на 180 градуса да загрее.
През това време, разбийте яйцата с вилица, прибавете киселото мляко, солта и разтопеното масло, разбъркайте до еднородна гладка смес.
Залейте баницата равномерно със сместа и поставете тавата в нагрятата фурна, печете за около 30 минути или до златисто-кафяв загар.
Баницата с мая и заливка е готова.
Коментари