Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с мая и заливка

Баница с мая и заливка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Баница с мая и заливка3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Много пухкава, сочна и вкусна баница с мая и заливка за закуска Опитайте и споделете"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 0. 5 ч.ч.
  • брашно - около 5 ч.ч. (пресято)
  • за поръсване
  • сирене - 200 г
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 0. 5 ч.ч. разтопено
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте топлата вода. Прибавете натрошената мая и захарта, разбъркайте, за да се разтворят.

Добавете киселото мляко, олиото, като след всеки добавен продукт разбърквате с шпатула. Прибавяйте пресятото брашно, смесено със солта, на етапи и замесете меко тесто.

Завийте тестото със стреч фолио и оставете настрани, за да удвои обема си.

Премесете втасалото тесто върху леко поръсен с брашно плот и разделете на 4 еднакви по големина топки.

Всяка топка разточете на тънка кора с правоъгълна форма. Поръсете разточените кори със сирене и навийте на рула, откъм широката част.

Нарежете рулата на охлювчета с големина 2 см, подредете ги в тава намазана с масло едно до друго, но не и плътно.

Притиснете всяко охлювче с пръсти и оставете настрани, докато загрее фурната.

Включете фурната на 180 градуса да загрее.

През това време, разбийте яйцата с вилица, прибавете киселото мляко, солта и разтопеното масло, разбъркайте до еднородна гладка смес.

Залейте баницата равномерно със сместа и поставете тавата в нагрятата фурна, печете за около 30 минути или до златисто-кафяв загар.

Баницата с мая и заливка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много апетитно изглежда!
19.09.2022 01:26