Начин на приготвяне
Пресявате част от брашното в купа. Правите кладенче и там прибавяте съставките, като водата трябва да е топла, а маята просто натрошавате вътре.
Разбърквате хубаво с тел и започвате да прибавяте брашно - до получаване на средно меко тесто.
Тестото оставяте да втасва около час. След това го разделяте на 5 равни топчета. Всяко разточвате на тънко - около 1/2 см дебелина.
С четка намазвате кората с разтопеното масло и поръсвате с натрошено сирене. Завивате кората на руло, усуквате го и го навивате на охлюв който поставяте в средата на тава 30 см в диаметър.
Така правите и другите 4 топчета, като ги завивате около първото, но на разстояние около половин см, за да има място за втасване.
Подредената баница покривате с кърпа и я поставяте на топло във фурната да втасва - около 30 минути.
През това време приготвяте заливката. Разбивате трите яйца със захарта и наливате по малко от млякото. С тази млечна смес заливате навсякъде втасалата баница.
Тя попива за секунди и тогава поставяте тавата с баницата във студена фурна. Включвате фурната на 180 градуса и печете до готовност - до приятен загар, за около 45 минути.
След това намазвате точената баница с бучка масло и покривате с кърпа за 10-15 минути.
Коментари