Начин на приготвяне
Радост за очите ми... Ароматни и прекрасни дюли.
Вие харесвате ли този леко стипчив плод?
Приготвяте ли си компот от дюли? Желе? Сладко от дюли? Аз да!
Ето нещо интересно!
Дюлята е плод със стари традиции. При Цар-Соломоновото управление нововстъпилите в брак младоженци трябвало да ядат в сватбения си ден дюля за сполука и добра поличба в изпълнения с изпитания брачен живот.
Друг, още по-интригуващ факт, обвързва името на Парис и известната златна ябълка, която подарява на богиня Афродита. Преди да се запитате какво общо има въпросната ябълка с дюлята – съществуват доказателства, че по онова време в знаменитата Троя ябълкови дръвчета не са се отглеждали. Този факт навежда историците на мисълта, че ябълката всъщност е била… дюля!
Моите дюли са брани в планината, малко дребнички, но много ароматни и нямам търпение да ги приготвя!
Ето как правя компот! Този начин е подходящ за малки количества, може да си направите дори само един компот.
Първата стъпка е да имаме добре измити и стерилизирани буркани.
Следваща стъпка е в тенджера да си измерим водата спрямо броя компоти, които искаме да направим - трябва да предвидим, че ще има и плод и количеството ѝ ще трябва да намалим с малко.
Ако имате 3 буркана за компот от дюли, отмерете количество вода за тях, но с 1/3 по-малко примерно на буркан, защото това количество ще се заеме с плод дюла.
Измитите дюли нарязваме и добавяме в тенджерата.
Средата на плодовете не изхвърляме, от нея може да направим сироп или желе от дюли.
Като кипне, слагаме захарта. Варим десет минути и още горещ наливаме компота в бурканите и затваряме с капачките. Трябва да се работи внимателно, горещо е. Веднага бурканите се обръщат върху капаците и остават така до пълно охлаждане.
Прибираме на хладно компота от дюли без стерилизация.
Коментари