Начин на приготвяне
Как може да изненадате сетивата си с плодове и техните пролетни цветчета?
Хрумна ми, че поширани плодове могат да се поднесат и в пролетния сезон. Най-подходящи за това са дюлите от компот. Приготвят се лесно бързо, защото термичната им обработка е по-кратка.
Реших да експериментирам и останах приятно изненадана.
В подходяща касерола смесваме виното, меда, захарта, портокаловия сок и ароматните съставки.
Дюлите са термично обработени, затова времето на поширане е около 10 минути.
Пошираме плодовете на слаба температура, като внимаваме да не нарушим целостта им.
Отстраняваме ги от сиропа, а него прецеждаме и редуцираме на умерена температура до 100 мл.
Дръпнете редукцията от котлона и прибавете лъжичка масло. Разбъркайте на гладък сос и оставете да се охлади.
Пошираните дюли са превъзходен и лек десерт, поднесен с лъжичка ванилов сладолед.
Ако решите да направите по-голямо количество, можете да съхраните в хладилник до една седмица.
Оставете дюлите да изстинат в сиропа. След това ги сложете в бурканче, заедно със сгъстения сироп.
Прибавете и аромати към сиропа – 1-2 звездички анасон, пръчка канела, карамфил.
Когато ви се похапне нещо сладичко, ароматно и вълшебно или пък ви изненадат неочаквани гости -десертът е готов.
Поднесете по 1-2 парченца дюля, покрити с ароматен еликсир и ги гарнирайте с топка сладолед или бита сметана.