Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Поширани дюли от компот

Поширани дюли от компот

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Поширани дюли от компот
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Десерт, приготвен с предвидливо сложени в края на лятото компоти"

Необходими Продукти

  • дюли - от 2 компота
  • За винената редукция
  • червено вино - 200 мл
  • мед - 4 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • канела - 2 пръчки
  • карамфил - 2 - 3 бр.
  • ванилия - 1 ч.л., концентрат
  • кардамон - 2 шушулки
  • портокали - 1/2 бр., кората
  • портокалов сок - 200 мл., прясно изцеден
  • масло - 20 г
  • сладолед - ванилия за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Как може да изненадате сетивата си с плодове и техните пролетни цветчета?

Хрумна ми, че поширани плодове могат да се поднесат и в пролетния сезон. Най-подходящи за това са дюлите от компот. Приготвят се лесно бързо, защото термичната им обработка е по-кратка.

Реших да експериментирам и останах приятно изненадана.

В подходяща касерола смесваме виното, меда, захарта, портокаловия сок и ароматните съставки.

Дюлите са термично обработени, затова времето на поширане е около 10 минути.

Пошираме плодовете на слаба температура, като внимаваме да не нарушим целостта им.

Отстраняваме ги от сиропа, а него прецеждаме и редуцираме на умерена температура до 100 мл.

Дръпнете редукцията от котлона и прибавете лъжичка масло. Разбъркайте на гладък сос и оставете да се охлади.

Пошираните дюли са превъзходен и лек десерт, поднесен с лъжичка ванилов сладолед.

Ако решите да направите по-голямо количество, можете да съхраните в хладилник до една седмица.

Оставете дюлите да изстинат в сиропа. След това ги сложете в бурканче, заедно със сгъстения сироп.

Прибавете и аромати към сиропа – 1-2 звездички анасон, пръчка канела, карамфил.

Когато ви се похапне нещо сладичко, ароматно и вълшебно или пък ви изненадат неочаквани гости -десертът е готов.

Поднесете по 1-2 парченца дюля, покрити с ароматен еликсир и ги гарнирайте с топка сладолед или бита сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: