Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Компот»Компот от дюли без стерилизация

Компот от дюли без стерилизация

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Компот от дюли без стерилизация
Снимка: Людмила
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
"Радост за очите ми... Ароматни и прекрасни дюли. Вие харесвате ли този леко стипчив плод? Приготвяте ли си компот? Желе? Сладко? Ние да!"

Необходими Продукти

  • дюли - 6 бр.
  • захар - по 4 с.л. на буркан
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Радост за очите ми... Ароматни и прекрасни дюли.

Вие харесвате ли този леко стипчив плод?

Приготвяте ли си компот от дюли? Желе? Сладко от дюли? Аз да!

Ето нещо интересно!

Дюлята е плод със стари традиции. При Цар-Соломоновото управление нововстъпилите в брак младоженци трябвало да ядат в сватбения си ден дюля за сполука и добра поличба в изпълнения с изпитания брачен живот.

Друг, още по-интригуващ факт, обвързва името на Парис и известната златна ябълка, която подарява на богиня Афродита. Преди да се запитате какво общо има въпросната ябълка с дюлята – съществуват доказателства, че по онова време в знаменитата Троя ябълкови дръвчета не са се отглеждали. Този факт навежда историците на мисълта, че ябълката всъщност е била… дюля!

Моите дюли са брани в планината, малко дребнички, но много ароматни и нямам търпение да ги приготвя!

Ето как правя компот! Този начин е подходящ за малки количества, може да си направите дори само един компот.

Първата стъпка е да имаме добре измити и стерилизирани буркани.

Следваща стъпка е в тенджера да си измерим водата спрямо броя компоти, които искаме да направим - трябва да предвидим, че ще има и плод и количеството ѝ ще трябва да намалим с малко.

Ако имате 3 буркана за компот от дюли, отмерете количество вода за тях, но с 1/3 по-малко примерно на буркан, защото това количество ще се заеме с плод дюла.

Измитите дюли нарязваме и добавяме в тенджерата.

Средата на плодовете не изхвърляме, от нея може да направим сироп или желе от дюли.

Като кипне, слагаме захарта. Варим десет минути и още горещ наливаме компота в бурканите и затваряме с капачките. Трябва да се работи внимателно, горещо е. Веднага бурканите се обръщат върху капаците и остават така до пълно охлаждане.

Прибираме на хладно компота от дюли без стерилизация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вие подигравате ли се ? Не пишете колко мл. Вода , колко захар, колко време се варят дюлите ? Това рецепта ли е ?
13.10.2024 13:24
1
Покажи всички подкоментари