Начин на приготвяне
Измих, обелих и нарязах на пръчици алабаша. Внимавайте с беленето, доста е корав зеленчукът и става трудно.
В дълбока купа смесих олиото и подправките, добавих алабаша. Разбърках и оставих за десетина минути да се овкуси.
След това подредих парчетата в тава с хартия за печене.
Изпекох зеленчука на 200 градуса до готовност.
Може да бъде хапван алабашът на фурна самостоятелно или като гарнитура за месо. А също така и към моята постна зеленчукова кремсупа, както направих аз днес.
Алабашът – този недобре познат есенен зеленчук, има достойно място на нашата трапеза. Не само поради високото си съдържание на различни витамини и минерали, но и поради диетичните си свойства и малко калории.
Алабашът е изключително богат на витамин C, витамин A1, фолиева киселина, а също и витамините B1, B2 и B6.
Зеленият крушовиден зеленчук съдържа и така необходимите за осъществяването на жизненонеобходимите функции на червата и чревната перисталтика фибри (около 3.6 г).
Използва се суров, във витаминозни салати, варен, в супи или печен, където успешно може да замени картофите.