Начин на приготвяне
Първо, почистих алабаша, обелих го и така постъпих с моркова и лука. Нарязах ги на кубчета.
Алабашът замества картофите, които обичайно ползвам в супата.
Чушката се измива и се реже на ситно.
Така подготвените продукти задушавам с малко масло и олио.
Следва лъжица брашно, алабашът няма нишестето на картофите. Бърка се енергично, да се запече брашното 2-3 минути.
След това се налива вода - около 1.5 литра.
Изчаква се да заври и се слагат подправки и сол - без магданоза. Той е накрая.
Пускат се и топчетата, приготвени от каймата, или пък ползваме готови топчета за супа.
След като се сварят зеленчуците и топчетата, около 20 мин отнема, слагаме фидето.
След пет минути супата топчета е готова, отстраняваме я от котлона и след като се охлади десетина минути, я застройваме с киселото мляко, разбито добре с щипка сол.