Начин на приготвяне
В България са познати два вида алабаш - едър и дребен. Едрият алабаш има виолетово-синкава кора, докато дребният алабаш е със светлозелена кора.
Алабашът може да се консумира както пресен (например на салата), така и термично обработен.
Обелете алабаша и морковите и ги нарежете.
Сложете в купа и прибавете към тях зехтина, подправките, сол и черен пипер на вкус.
Разбъркайте добре и прехвърлете зеленчуците в тава, покрита с хартия за печене на един ред.
Добавете цели скилидки чесън, без да ги белите.
Печете зеленчуците в загрята фурна на 180 °C с вентилатор около 30 минути, докато леко се запекат.
Приготвени така тези зеленчуци - алабаш и моркови, печени на фурна, са идеална гарнитура за печено месо или риба.
Добър апетит!