Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Печени зеленчуци»Алабаш и моркови, печени на фурна

Алабаш и моркови, печени на фурна

Алабаш и моркови, печени на фурна
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Приготвени така тези зеленчуци са идеална гарнитура за печено месо или риба. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • алабаш - 1 бр.
  • моркови - 5 бр.
  • чесън - 1 глава
  • зехтин - 4 с.л.
  • копър
  • мащерка
  • сол - хималайска
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В България са познати два вида алабаш - едър и дребен. Едрият алабаш има виолетово-синкава кора, докато дребният алабаш е със светлозелена кора.

Алабашът може да се консумира както пресен (например на салата), така и термично обработен.

Обелете алабаша и морковите и ги нарежете.

Сложете в купа и прибавете към тях зехтина, подправките, сол и черен пипер на вкус.

Разбъркайте добре и прехвърлете зеленчуците в тава, покрита с хартия за печене на един ред.

Добавете цели скилидки чесън, без да ги белите.

Печете зеленчуците в загрята фурна на 180 °C с вентилатор около 30 минути, докато леко се запекат.

Приготвени така тези зеленчуци - алабаш и моркови, печени на фурна, са идеална гарнитура за печено месо или риба.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: