Начин на приготвяне
Бланшират бадемите в гореща вода, като трябва да стоят във водата не повече от 1 минута. След това се премахва люспата на всеки бадем.
Доматите се прорязват леко с нож на хикс от долната страна. Бланшират се за няколко минути в гореща вода, за да може да се махне обелката след това. Нарязват се на по-големи парчета и се премахва и семето.
Блиндират се бадемите и орехите заедно. Към тях се добавят чесънът, босилекът, доматите, пармезанът и сол и черен пипер на вкус.
Всичко се блендира добре. След това се добавя зехтинът и доматеното пюре и се блендира отново.
Спагетите се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат, като се заделя част от водата.
Допълнителната скидка чесън се наситнява, нарязва се на дребно лукът. В сгорещено олио или масло се запържва лукът, след което се запържва и чесънът с него.
Изсипва се пестото, налива се малко от заделената вода и се разбърква. Прибавят се спагетите и всичко се смесва добре.
При сервиране спагети с домашно песто с домати може да се поръси с още пармезан.