Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник с прясно зеле

Зелник с прясно зеле

MarianeMariane
Джедай
5611k3k
Зелник с прясно зеле1 / 3
04/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6-8
"От нас да знаете, че зелник може да се направи и с прясно зеле, и пак е много вкусен"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 200 г
  • кисело мляко - 300 г
  • зеле - 650 г прясно
  • лук - 100 г
  • сирене - 300 г
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете зелето и лука ни ситно и ги задушете до омекване в олиото. Свалете от огъня и добавете малко червен пипер. Оставете плънката настрана малко да се охлади.

Предварително пресятото със сол брашно се поставя в тава. Добавят се 2-3 с.л. олио, около 250-300 мл хладка вода и оцет. От тези продукти замествате средно твърдо тесто, което може да оставите 10 минути да почине.

Тестото се разделяна на 5-6 топки, от които се разточват една по-голяма и няколко по-малки кори. С голямата се покрива дъното на предварително намазнена тава. Всяко от по-малките кори се поръсва с масло, върху нея се разпределя по малко плънка, приготвена от намачканото сирене и 1 бр. разбито яйце и се навива.

Навитите кори се нареждат в кръг по стените на тавата, като в центъра трябва да остане празно пространство, в което се изсипва задушеното зеле. То се залива с киселото мляко, в което сте разбили останалите две яйца.

Краищата на голямата кора се завиват навътре и покриват навитите кори. Плънката в средата се покрива с тестено капаче. Зелникът се залива с остатъка от маслото. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
За първи път приготвям тази рецепта. Определено ми допадна.
14.03.2016 14:17