Начин на приготвяне
Нарежете зелето и лука ни ситно и ги задушете до омекване в олиото. Свалете от огъня и добавете малко червен пипер. Оставете плънката настрана малко да се охлади.
Предварително пресятото със сол брашно се поставя в тава. Добавят се 2-3 с.л. олио, около 250-300 мл хладка вода и оцет. От тези продукти замествате средно твърдо тесто, което може да оставите 10 минути да почине.
Тестото се разделяна на 5-6 топки, от които се разточват една по-голяма и няколко по-малки кори. С голямата се покрива дъното на предварително намазнена тава. Всяко от по-малките кори се поръсва с масло, върху нея се разпределя по малко плънка, приготвена от намачканото сирене и 1 бр. разбито яйце и се навива.
Навитите кори се нареждат в кръг по стените на тавата, като в центъра трябва да остане празно пространство, в което се изсипва задушеното зеле. То се залива с киселото мляко, в което сте разбили останалите две яйца.
Краищата на голямата кора се завиват навътре и покриват навитите кори. Плънката в средата се покрива с тестено капаче. Зелникът се залива с остатъка от маслото. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Коментари