Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Прибавят се омекналото краве масло и амонячната сода.
След разбъркване се прибавя на порции пресятото брашно и настърганата лимонова кора.
Замесва се не много меко тесто, така че лесно да се разточва.
Тестото се разделя на пет еднакви топки. Всяка топка се разточва на блат с размер около 25 см диаметъра.
Всеки блат се прехвърля в тава покрита с хартия за печене, след което се поставя в предварително загрята на 160 градуса фурна. Пече се около десет минути или докато започне леко да порозовява.
Кремът за тортата се приготвя с две пакетчета нишесте с вкус по желание. За целта се загрява един литър мляко заедно с три четвърти чаена чаша захар. В купа с се смесват двете пакетчета нишесте с двеста милилитра мляко.
Разбъркват се, докато се разтвори нишестето, след което на струйка се наливат при вече загрятото мляко и захар.
Кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Преди да се дръпне от котлона се прибавят две супени лъжици краве масло и отново се разбърква.
Тортата се сглобява, като се редуват ред изпечен блат, намазва се крем, ред блат, крем и т.н. Завършва се с крем, като с него се намазва тортата и отстрани. Накрая се поръсва със смлени орехи.
Селската торта се оставя в хладилник за една нощ за да омекне, след което е готова за сервиране.
Новогодишната селска точена торта е готова.