Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Новогодишна селска точена торта

Новогодишна селска точена торта

Новогодишна селска точена торта
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Чудна торта, с която да се подсладите в Новогодишната нощ"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • краве масло - 6 с.л.
  • амонячна сода - 1 пакетче (10 г)
  • брашно - колкото поеме
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • За крема
  • прясно мляко - 1200 мл
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • нишесте с вкус на шоколад - 2 пакетчета (по 60 г)
  • краве масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Прибавят се омекналото краве масло и амонячната сода.

След разбъркване се прибавя на порции пресятото брашно и настърганата лимонова кора.

Замесва се не много меко тесто, така че лесно да се разточва.

Тестото се разделя на пет еднакви топки. Всяка топка се разточва на блат с размер около 25 см диаметъра.

Всеки блат се прехвърля в тава покрита с хартия за печене, след което се поставя в предварително загрята на 160 градуса фурна. Пече се около десет минути или докато започне леко да порозовява.

Кремът за тортата се приготвя с две пакетчета нишесте с вкус по желание. За целта се загрява един литър мляко заедно с три четвърти чаена чаша захар. В купа с се смесват двете пакетчета нишесте с двеста милилитра мляко.

Разбъркват се, докато се разтвори нишестето, след което на струйка се наливат при вече загрятото мляко и захар.

Кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Преди да се дръпне от котлона се прибавят две супени лъжици краве масло и отново се разбърква.

Тортата се сглобява, като се редуват ред изпечен блат, намазва се крем, ред блат, крем и т.н. Завършва се с крем, като с него се намазва тортата и отстрани. Накрая се поръсва със смлени орехи.

Селската торта се оставя в хладилник за една нощ за да омекне, след което е готова за сервиране.

Новогодишната селска точена торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: