Начин на приготвяне
Спагетите се сваряват в подсолена вода. Когато са готови, се отделя 1 ч.ч. от водата и се отцеждат.
За соса за спагетите се налива сметаната и се оставя да заври. Ако се използва вино, се налива малко от него. Малко след това се прибавят сирената и се разбърква, докато се разтопят и се получи еднороден сос. Накрая се овкусява със сол и черен пипер.
За вегетарианския вариант за спагети с гъби, гъбите се нарязват на кубчета и се запържват в сгорещено олио. Когато покафенеят, се добавя малко сол и мащерка. Похлупват се и се оставят да се задушат.
За варианта с шунка, се нарязва шунката на кубчета.
Към соса се добавят спагетите и шунката или гъбите и се разбърква добре.
При сервиране може да се поръси и със сушен пържен лук.
Спагетите със сметана и крема сирене са готови.