Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Правоъгълна форма 28/18 см или по избор тортена форма с ринг, застлани с хартия. Тортената форма е с диаметър около 26-28 см.
Почистват се плодовете от костилките. Оставят се настрана.
В купа с миксер се разбиват яйцата и захарта до плътен крем. Добавя се на струйка олиото при непрекъснато разбиване на слаба степен на миксера, а накрая и киселото мляко.
В купа се смесва брашното, бакпулверът, солта и какаото. Прибавят се през цедка към яйчената смес. Разбива се на слаба степен на миксера само докато се смесят продуктите. Оставя се настрана.
В купа се разбива на ниска скорост на миксера крема сиренето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията.
В тортената форма се изсипва какаовото тесто, заглажда се.
Сместа с крема сиренето се поставя в пош с отворен малък кръгъл накрайник и се шприцоват отгоре върху какаовото тесто спирали една до друга.
Черешите се посипват с 1 с.л. галета и се разхвърлят върху сместа с крема сиренето. Не се натискат, а се оставят така отгоре.
Черешовият сладкиш се пече на 170 градуса за около 50-60 мин.
След като е готов, изпечен се изважда от фурната и се оставя за около 15 минути, а след това се отстранява рингът, ако е в тортена форма. Обръща се върху решетка, отстранява се хартията и отново се обръща върху решетка до пълното му охлаждане. Преди поднасяне се посипват външните му страни с пудра захар.
Черешовият сладкиш с крема сирене и сметана е готов!
Източник: Експлозия от вкусове и аромати - Сия Рибагина
Този плодов сладкиш е представен от Сия Рибагина, за което благодаря, и имах удоволствието да го повторя, но малко измених рецептата, като смених показаните в оригиналната рецепта ягоди с череши, което изобщо не промени вкусовите му качества, напротив, оказа се изключително вкусен и сочен сладкиш.
Коментари
Поздрави!
Харесвам комбинация с плодове и сметана. След като замразих черешите, ще мога ли да го приготвям и зимата с тях! И не на последно място - перфектни фотографии! Поздрави!