Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя на топло да втаса.
В голяма купа или в тава, като при мен, се пресява брашното и се прави кладенче. Слагат се захарта, солта и яйцата. Разбърква се и се налива прясното мляко с маята.
След като вече започне да се оформя тесто, се прехвърля на набрашнен плот и се меси много добре, като през цялото време се добавя от размекнатото масло. Меси се около 20-30 минути.
След като е готово, се слага в купа, намазана с олио и брашно и се оставя да втаса за 1-2 часа на стайна температура. Може да се сложи и в хладилник за 8-12 часа да втаса.
Докато козуначеното тесто втасва, се прави плънката, като млякото се загрява, добавят се захарта и какаото и се бърка до пълното им разтваряне. След това котлонът се спира и се добавя маслото. Бърка се, докато се разтопи напълно.
Втасалото тесто се разделя на две части, като всяка от тях се разточва на тънка кора. С помощта на черпак, се слага от пълнежа, след което се навива на руло. Реже се през средата, като не се разделя напълно и се сплита.
Поставя се в предварително намазана с олио и брашно или застлана с хартия за печене правоъгълна форма за хляб и се оставя да втаса, докато удвои или утрои обема си. Така се процедира и с другата топка тесто.
След като са вече втасили, козунаците се намазват с разбито яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко и се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.
След като са готови, се изваждат и се оставят леко да се охладят, след което се заливат с останалата част от какаото и прясното мляко.
Да ви е сладко и весели празници!
Посочените продукти са за 2 козунака с какао и прясно мляко.