Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Козунак с какао и прясно мляко

Козунак с какао и прясно мляко

Козунак с какао и прясно мляко
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Страхотен козунак с вкус на какао"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 550 г
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 7 г суха
  • захар - 5 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч (250 мл)
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 125 г меко
  • За плънката
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • какао - 3 - 4 с.л.
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • масло - 125 г меко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя на топло да втаса.

В голяма купа или в тава, като при мен, се пресява брашното и се прави кладенче. Слагат се захарта, солта и яйцата. Разбърква се и се налива прясното мляко с маята.

След като вече започне да се оформя тесто, се прехвърля на набрашнен плот и се меси много добре, като през цялото време се добавя от размекнатото масло. Меси се около 20-30 минути.

След като е готово, се слага в купа, намазана с олио и брашно и се оставя да втаса за 1-2 часа на стайна температура. Може да се сложи и в хладилник за 8-12 часа да втаса.

Докато козуначеното тесто втасва, се прави плънката, като млякото се загрява, добавят се захарта и какаото и се бърка до пълното им разтваряне. След това котлонът се спира и се добавя маслото. Бърка се, докато се разтопи напълно.

Втасалото тесто се разделя на две части, като всяка от тях се разточва на тънка кора. С помощта на черпак, се слага от пълнежа, след което се навива на руло. Реже се през средата, като не се разделя напълно и се сплита.

Поставя се в предварително намазана с олио и брашно или застлана с хартия за печене правоъгълна форма за хляб и се оставя да втаса, докато удвои или утрои обема си. Така се процедира и с другата топка тесто.

След като са вече втасили, козунаците се намазват с разбито яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко и се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.

След като са готови, се изваждат и се оставят леко да се охладят, след което се заливат с останалата част от какаото и прясното мляко.

Да ви е сладко и весели празници!

Посочените продукти са за 2 козунака с какао и прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: