Начин на приготвяне
Кафето се разтваря в 1 ч.ч. гореща вода. Оставя се да се охлади хубаво, най-добре от предната вечер да престои в хладилника.
На котлона на средна степен се слага захарта с ⅓ ч.ч. вода за 5-7 минути. Разбърква се, докато се разтвори и започне да се сгъстява леко и да образува захарен сироп. Като изстине, стяга доста повече, така че трябва да се свали все още течно. Като се свали, се добавя ванилията и се оставя да поизстине, докато добие консистенция на мед.
За айс кафето се слагат във всяка чаша по 6 кубчета лед, ⅓ от сиропа, налива се ⅓ от кафето и по 200 мл мляко. По желание се добавя и малко кондензирано мляко.
Айс кафето с ванилия е ароматно и ободряващо.