Начин на приготвяне
Плодовете се измиват и се отрязват дръжките им. За предпочитане е да го направите с с ръкавици, иначе пръстите ви ще лепнат, боцкат и сърбят от сока на смокините.
После всяко от плодчетата се бодва с вилица или острието на нож от двете страни.
В тенджера се налива студена вода, колкото да покрие плода, и се варят 6-7 минути.
След това водата се изхвърля, смокините се измива хубаво от млечния сос, за да не се намачква плодът. Отново се налива студена вода и отново се варят 6-7 минути и така трябва да се повтори три пъти.
След това се прави гъст сироп, като за количеството от 1.5 кг смокини се сипва 900 г захар в не повече от 300 мл, върху силно нагорещен котлон, и се разбърква с дървена лъжица, за да се разтвори добре захарта.
След това поставете плода и краве маслото. Така плодът ще бъде по-лъскав и ще спре да се пени сладкото от смокини. Вари се до желаната гъстота.
Малко преди да се изключи котлонът, се поставя лимонтузу. Разбърква се добре и се сипва в буркани първо плодът, после сиропът.
Затваряте плътно капачка и обърнете надолу буркана със сладко от зелени смокини с краве масло. След един час го оставете пак в нормално положение.