Начин на приготвяне
В стъклена купа нарязваме сушените плодове - зелени смокини, кайсии, фурми и захаросаните корички. Към тях прибавяме боровинките и стафидите. Заливам с рома и ги оставям за 30 минути, за да поемат от течността и набъбнат.
След това ги кипвам за 2-3 минути и оставям да се охладят, смесвайки ги с бадемовата есенция, смлените ядки и останалите съставки. Поставяме ги в хладилник за 12 часа, за да усвоят ароматите.
В подходяща купа пресяваме брашното, като прибавяме в него сухите съставки - сол, кардамон, карамфил и индийско орехче. Смесваме добре и оформяме кладенче.
В купичка с хладко прясно мляко смесваме маята с лъжица захар и оставяме на топло, за да се активира.
Загряваме за кратко маслото и след като се охлади го прибавяме към разбитите последователно захар, ванилия и яйца до хомогенна консистенция.
В кладенчето изсипваме маята и маслено-яйчената смес. Омесваме меко и еластично тесто, което покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме го за 30 минути да почине в топло помещение. Разточваме го на правоъгълник и изсипваме върху него напоените с аромати плодове (трябва да са със стайна температура).
Завиваме плънката с краищата на тестото и го премесваме още веднъж, за да разпределим равномерно пълнежа. Разделяме го на две части, които разточваме отново на правоъгълници. Прегъваме тестото на три части като плик. Поставям двете рула в малки формички за хляб върху намазана с масло хартия за печене. Оставяме ги още веднъж да втасат.
Фурната е загрята на 180 градуса. Щоленът се пече за около 50-55 минути на 180160 градуса (при печка с вентилатор).
След появата на златисто-хрупкавата коричка обливаме още горещия фруктов хляб с разтопено масло и поръсваме щедро с пудра захар, ухаеща на ванилия.
След пълното му охлаждане увивам със стреч фолио и съхраняваме на хладно. При поднасяне се поръсва отново с пудра захар.
Съвет: Захаросаните цитрусови пръчици можете да си приготвите сами, и да са ви подръка за всеки сладкиш. А и ароматът им е по-наситен. Лятото набрах пресни лимони, на които обелих внимателно кората им и я нарязах на лентички. Приготвям захарен сироп, в който ги бланширам за 3-4 минути. Те променят цветът си и стават прозрачни.
Оставям ги да се отцедят и изсушат, но за кратко. Съхраняват се в стъклен буркан с капак. По същият начин се приготвят и портокалите, но тях нарязвам на по-плътни ивички.
Приготвяйки мъфини или кексове ги потапям в разтопен шоколад и охладени прибавям към тестото. Трудоемко, но си заслужава.
Коледният щолен със сладко от зелени смокини е готов.