Начин на приготвяне
Има различни рецепти за приготвяне на сладко от смокини, но аз ползвам тази, която ми е приемственост от дедите, а именно - милата ми баба и винаги се получава страхотно.
Приготвям захарен сироп - 1 кг захар и 1 ч.ч .вода. Към него прибавям 60 бр. дребни смокини, измити, почистени от дръжките и надупчени в основата с вилица.
Ако смокините са едроплодни, намалявам количеството на 40 бр.
Кипвам смокините със захарния сироп. Отпенявам и оставям сладкото да поври около 15 минути, след което отстранявам от котлона и оставям смокините да починат за 5 часа, за да си поемат и налеят със захарният сироп.
Доварявам сладкото от смокини, като пробвам в чинийка гъстотата, но след изтиване.
Към края прибавям 1 к.л. лимонтузу, пълня горещото сладко в сухи и затоплени бурканчета, добавям лист индрише и запечатвам с капачките.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за сладко от цели смокини, сладко от зелени смокини или виж за какво са полезни листата от смокини.