Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Бабиното сладко от цели смокини с индрише

Бабиното сладко от цели смокини с индрише

Бабиното сладко от цели смокини с индрише
Снимка: Янка Димова Димитрова
1 / 2
14/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
1
"Нищо не може да се сравни с вкуса на бабиното сладко, затова запишете рецептата и зарадвайте и вашите деца с него"

Необходими Продукти

  • смокини - 60 бр - дребни
  • лимонтозу - 1 ч.л.
  • индрише
  • за захарния сироп
  • захар - 1 кг
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има различни рецепти за приготвяне на сладко от смокини, но аз ползвам тази, която ми е приемственост от дедите, а именно - милата ми баба и винаги се получава страхотно.

Приготвям захарен сироп - 1 кг захар и 1 ч.ч .вода. Към него прибавям 60 бр. дребни смокини, измити, почистени от дръжките и надупчени в основата с вилица.

Ако смокините са едроплодни, намалявам количеството на 40 бр.

Кипвам смокините със захарния сироп. Отпенявам и оставям сладкото да поври около 15 минути, след което отстранявам от котлона и оставям смокините да починат за 5 часа, за да си поемат и налеят със захарният сироп.

Доварявам сладкото от смокини, като пробвам в чинийка гъстотата, но след изтиване.

Към края прибавям 1 к.л. лимонтузу, пълня горещото сладко в сухи и затоплени бурканчета, добавям лист индрише и запечатвам с капачките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: