Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Райндлинг (Kärntner Reindling)

Райндлинг (Kärntner Reindling)

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5317k2k1
Райндлинг (Kärntner Reindling)
Снимка: Juliya
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Знаете ли какъв е този вкусен сладкиш Райндлинг - да, уникален великденски козунак"

Необходими Продукти

  • за тесто
  • брашно - 270 г
  • пудра захар - 50 г
  • суха мая - 5 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • ром - 1 с.л.
  • лимонови корички - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • ванилия
  • краве масло - 40 г меко
  • за плънката
  • стафиди - 100 г
  • краве масло - 30 г меко
  • захар - 50 г
  • канела - 2 ч.л.
  • мед - 3 с.л.
  • орехи - 2 шепи
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното, пудрата захар и маята.

В друга купа смесете яйцата, млякото, солта, рома, лимоновите корички и ванилията.

С помощта на миксер или хлеборекарна замесете тесто, като към края на месенето добавете мекото краве масло.

Оставете козуначеното тестото да втасва за един час.

Накиснете стафиди, накълцайте или смелете орехите.

Отцедете стафидите от водата и ги подсушете с хартиени кърпи.

Смесете захарта с канелата.

Готовото тесто разточете на правоъгълник с дебелина около 7-10 мм.

Намажете равномерно с мекото масло, поръсете със стафидите, орехите, меда и захарта.

Навийте на козуначено руло от по-дългата страна, завийте на охлюв и поставете в кръгла висока форма за печене, покрита с хартия за печене.

Оставете рулото да втасва за 30 минути.

Намажете с жълтъка различния козунак и печете на средно ниво в предварително загрята на 170°C фурна около 40 минути.

Внимавайте да не изгори горната му коричка, а ако се наложи, покрийте Райндлинг с алуминиево фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: