Начин на приготвяне
Първо си сварете сиропа, в тенджера прибавете захарта, водата и лимоновия сок. Поставете на котлона и варите 15 минути след завиране, премахнете от котлона и оставете да се охлади.
Пригответе си сместа за намазване на корите, в купа прибавете яйцата, захарта и ваниловата захар, разбийте с миксер до пухкав крем. Прибавете олиото и киселото мляко, отново разбъркайте и добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера, разбъркайте до еднородна гладка смес.
Нарежете всяко парченце локум на 4 парчета по дължината.
Вземете една от корите и намажете с помощта на сладкарска четка с 2-3 с.л. от сместа. Поставете втора кора отгоре, намажете и нея с 2-3 с.л. от сместа.
На дългия край на корите разпределете по дължината 2 с.л. смлени орехи, а върху тях наредете едно до друго парченца локум. Навийте корите на руло и поставете в предварително намаслена правоъгълна тава.
Процедирайте така, докато се изчерпят всички продукти за сладка баницата С останалата смес намажете рулата отгоре.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 °C фурна и печете за около 25-30 минути. Нарежете баницата на малки парчета и оставете да се охлади, залейте с охладения сироп.
Оставете залятата сладка баница за поне 4-5 часа на хладно да си попие сиропа, сервирайте!
Тези баница е от тези, от които има винаги място за още едно парче, но за да не ви омръзва, опитайте обезателно и от нашите рецепти за сладка баница с тиква и сладка баница с ябълки.