Начин на приготвяне
Чушките се слагат върху решетъчна тава.
Пекат се чушките 20 мин. на 220 градуса във фурна на вентилатор, като се обръщат няколко пъти, за да се изпекат от всички страни, след което се обелват и почистват от дръжките и семките.
Доматите се измиват, почистват от корените и се нарязват на кубчета.
Краставиците се измиват и обелват на ивици, след което се нарязват на кубчета.
Лукът се почиства от люспите, измива и нарязва на дребно. В отделна чиния се претрива с 3 щипки сол, докато пусне сок.
В голяма купа се слагат нарязаните зеленчуци.
За дресинга:
В отделна купа се слага оцетът и солта.
Разбиват се много добре като постепенно се прибавя олиото докато се получи плътен сос.
С дресинга се заливат зеленчуците в купата.
Четири стръка магданоз се измива, нарязва на ситно и се прибавя към зеленчуците.
Разбъркват се много добре, след което се разпределят в четири купи, в които ще се сервират.
Всяка порция от празничната салата се покрива с настъргано козе сирене.
Отгоре на шопската салата се поставя маслина, клонка магданоз и люта чушка.