Начин на приготвяне
Картофите се измиват много добре и се слагат в тенджера със студена вода.
Прибавя се сол 1 с.л. и се сваряват 20 мин. след завиране, след което се свалят от котлона.
Водата се изсипва, като картофите се оставят да изстинат без да се заливат със студена вода за по-бързо охлаждане.
След като изстинат, картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Слагат се в тавата, в която ще се пече запеканката.
Киселите краставички си почистват от дръжките и се нарязват на кубчета.
Пуешката шунка се нарязва на ситно.
Прясното мляко се изсипва в отделна купа.
Прибавят се яйцата, солта, сушеният лук и италианските сирена, включително и сирене гран бираджи.
Разбърка се много добре.
В тавата с картофите се прибавят нарязаните кисели краставички и пуешка шунка.
Разбърква се и се залива с прясното мляко.
Пресният кашкавал се настъргва на ситно ренде и се слага най-отгоре на картофената запеканка.
Пече се в предварително загрята фурна 30 мин. на 150 градуса на вентилатор.
Картофената запеканка с шунка и микс от италиански сирена сервираме с бяло вино.