Начин на приготвяне
За приготвяне на марината за рибата всички изброени продукти се смесват и разбъркват добре в купичка. Парчетата риба се потапят от едната и от другата страна в марината, оставят се в подходящ съд, заливат се с останалата марината и се покриват с фолио, оставят се да престоят в хладилника поне 8 часа.
Оризът се измива добре и се накисва във вода. Оставя се да се кисне също за около 8 часа.
Накиснатият императорски ориз се отцежда добре, прехвърля се в тенджера с 3 части вода и сол на вкус. Вари се на бавен котлон до усвояване на всичката течност около 40 минути.
Морковите се измиват и обелват, нарязват се на кръгчера или пръчици, прехвърлят се в дълбока купа, овкусяват се с 1 с.л. зехтин, сол на вкус и по 1/2 ч.л. червен и черен пипер, чесън на прах и мащерка.
Разбъркват се добре и се слагат в тава, застлана с хартия за печене, пекат се в загрята на 180°С фурна за около 40 минути.
Сьомгата се приготвя на пара. Аз използвам кошница за готвене на пара, която поставам в тенджера с вряща вода. Слагам парчетата риба в кошницата, захлупвам и капака и след около 15 минути са сготвени.
Сосът тахини се приготвя, като изброените продукти се смесят и се разбият добре с вилица до получаване на хомогенна смес.
Оризът съм комбинирала с кълнове.
Приятен апетит с моята сьомга на пара с императорски ориз и печени моркови!