Начин на приготвяне
Лукът се накълцва на ситно и запържва в зехтина до златист загар. Сипва се оризът, предварително измит, ако на опаковката не пише, че може да се добавя директно.
Запържва се за много кратко и се налива вряща вода или бульон в съотношение 1:6, почти двойно повече течност в сравнение с необходимата за обикновения ориз.
След като заври, огънят се намаля до слаб и се готви 40 минути на отворен капак. Добре е да се съобрази и указанието на пакета, защото различните марки и сортове имат своите специфични особености и изисквания.
Гъбите се добавят на 25-тата минута цели, само с отстранени корени, към които са били прикрепени на снопче.
Когато оризът е поел течността и е омекнал, се слага маслото и бъркам, докато се разтопи.
Императорският ориз с гъби се поднася като гарнитура към риби и птичи меса, както и самостоятелно като лек обяд. Дори и да изстине, той не става на каша и зрънцата стоят отделно едно от друго. Има известна резистентност при сдъвкване, което е много приятно. Но затова и добавям маслокъм този ориз с гъби, което да придаде лека кремообразност.
* За улеснение и по-лесно сваряване на този вид ориз може да го накиснете предварително във вода за 2-3 часа.