Начин на приготвяне
Разбивам яйцата със захарта до пухкав крем. Прибавям настъргана една ябълка. След това слагам ваниловата захар и бакпулвер. Следва разтопеното масло, разбърква се хубаво.
Може да се ползва телена бъркалка или миксер на средна степен. След това прибавям брашното. Разбърква се. Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс.
Останалата ябълка се настъргва на едро ренде и се смесва с боровинките, измити и отцедени. След това плодовете за кекса се разбъркват заедно с изварата и една супена лъжица с връх захар. Този крем се разпределя по средата на кекса.
Слагаме формата в загрята на 160 градуса фурна и печем до готовност или суха клечка, промушена в краищата на кекса, центъра ще остане влажен заради изварата.
Готовият кекс с ябълки и боровинки се обръща върху подходящ поднос. Кексът се поръсва с пудра захар и като е напълно охладен се нарязва на парчета.