Начин на приготвяне
Рецептата за разядката може да се приготви както с червени, така и със зелени чушки. Вземат се печени люти чушки от един буркан, обелват се и се почистват от дръжките и семките.
След това се нарязват на дребно (като за салата) и се оставят в гевгир да се изцедят около 20 минути. Вече нарязаните и изцедени печени люти чушки се слагат в дълбока купа и към тях се натрошава бяло саламурено сирене около 350 - 400 г.
Добавя се и цеденото мляко. Разбърква се добре и се сипва кисело мляко 2 процента, за да не е много суха разядката ни. Киселото мляко най-добре да се добавя на око според личния вкус.
Цялата смес се разбърква и към нея се добавят сол и млян черен пипер. Отново се разбърква.
Разядката от печени люти чушки се разсипва в чинии за сервиране и накрая леко се полива със зехтин. Сервира се с брускети и в компанията на студена ракия или узо.